Ørnberg Vin2018-09-07T12:48:42+00:00

Ørnberg Vin:

Vi bringer årgangsvine og terroir tilbage på kortet!

“I min verden er en vindrue bare et bær”, lyder det fra Niels Esbjerg Jensen, mens han åbner en flaske Paulus fra 2016, baseret på den grønne Solaris-drue, der vokser på hans marker. Vi sidder på bænken i vinmarkerne en solrig forårsdag, hvor vinmagerlivet virker ekstra idyllisk, selvom Niels for få øjeblikke siden egentlig var på vej afsted i en larmende traktor fyldt med kartofler. Men her i vinmarken er der stille, himlen er blå, og en af gårdens seks kælne skovkatte gør os selskab.

Barndomsvennerne blev til vinavlere

Niels Esbjerg Jensen er fjerde generation på Hvidelykkegård, som han overtog efter sine forældre i 1998. Dengang blev der dyrket kartofler og bær på konventionel vis på de 70 hektarer, men i dag producerer gården kun økologiske kartofler. Og altså vin.

Hvidelykkegård er omdrejningspunktet for Ørnberg Vin, som Niels Esbjerg Jensen skabte i 2007 sammen med sin makker Anders Ørnberg Eriksen. De to barndomsvenner er begge uddannet agronomer, Anders med speciale i kvægavl og Niels med fokus på planteavl. Sammen havde de en fælles ambition om sammen at udvikle dansk vin. “Vi ville bevise, at det godt kan lade sig gøre at fremstille god vin i Danmark”, lyder det fra Niels.

Anders Ørnberg Eriksen i marken. Foto: Ole Friis Mikkelsen

Tiden var moden til terroir

Anders’ gå-på-mod og erfaring som sekretær for Dansk Vinavlerforening, kombineret med Niels’ lyst til at afprøve terroir-begrebet på sin egen jord blev derfor startskuddet til Ørnberg Vin.

“Vi var overbeviste om, at dansk frugt- og bæravl var uddød. Og vi havde en klar fornemmelse af, at klimaforandringerne gav mulighed for at tilføre vinen mere smag og kvalitet. Tiden var moden”, fortæller Niels.

Geoparken giver vinene ekstra kvalitet

På det tidspunkt var der en del danske vinavlere, der forsøgte sig uden større held, men i følge Niels Esbjerg Jensen skyldtes den manglende succes, at de ikke havde anstrengt sig for at finde de bedste lokaliteter. Placeringen af Hvidelykkegårds sydvendte marker i Sjællands Oddes frodige jord og hans erfaring med bæravl gav makkerparret et solidt forspring.

“Jeg havde ikke smagt en eneste dansk vin i 2007, som jeg kunne drømme om at betale for. Men nu har vi bevist, at det kan lade sig gøre. Her i Sjællands Odde kan vi lave flotte Cool Climate Wines og mousserende vin af høj kvalitet. Geologien giver os interessante morænebakker, varieret og komplekse jordbundstyper med bakker, højderygge, buer og fjorde. Der står geopark ud over det hele,” siger Niels.

Den gode jord i Odsherred

Og begrebet “geopark” er netop knyttet til Odsherred. Intet sted i Danmark har istid, afsmeltning, havniveauændringer og landhævning været med til at sætte sit præg på undergrunden som her. Jorden har vist sig at være særdeles god til vindyrkning, fordi den er fyldt med næringsstoffer og mineraler, især kalium. Nærheden til vandet fungerer som en buffer, der holder vinstokkene kølige om foråret. Varmen opbygges langsommere, og derved udvikles vinstokkene også i langsommere tempo, og de udsættes ikke for frostskader.

Kvalitetsvinene sælger sig selv

Ørnbergs vine har høstet anerkendelse i vinkredse, bl.a. er Ørnbergs rosé, dessertvin og hedvin tidligere kåret som Danmarks bedste. “Vores største problem har været, at der har været udsolgt. Vi har slet ikke markedsført vores vine, de har solgt sig selv. Supervin i Hjørring har taget en del, men derudover er sælges den især i lokalområdet. Eksempelvis fås Ørnbergs vine hos restaurant Suri i Holbæk og på Dragsholm Slot,” fortæller Niels.

Danske vine med højt syreniveau

På markerne vokser klassiske druer som Pinot Noir og Sauvignon Blanc, men også Solaris og Ortega. Paulus-vinen, som vi smager, er ren Solaris, og vinen er siden fadlagret og fadgæret. Det en meget syrlig, let, elegant vin, som har udviklet sig, forklarer han. Tidligere var den let, men nu har den en kraftigere og mere kompleks næse og en markant syre. De danske vine er især kendetegnet ved et højt syreniveau, fordi druerne modner over en længere periode i det kølige klima.

“Jeg synes, området giver vinene en mere interessant og spændende syreprofil. Man kan virkelig tale om terroir, hvor kombinationen af havet og landskabet – både den lange kystlinje og mineralerne i jorden ­- giver vinene noget ekstra. Den konstante vind gør også, at vi har en stor saltaflejring i plantagen. Det har minimal påvirkning, men er alligevel med til at definere smagen i vinen,” fortæller Niels.

Drømmen om et klassificeret område med mange vinavlere

“Min drøm er, at området her bliver omdrejningspunktet for dansk hvidvin og mousserende vin. Gerne fordelt på 1000 hektar af god jord, der er klassificeret og består af ultra skarpe, hvide koldklima-mousserende vine, som ikke kun bliver solgt i Danmark, men som også eksporteres uden for grænserne. Det kunne være fedt, hvis vi går fra at være en håndfuld vinavlere til at være omkring 100 stykker, der kan samle kompetencer og viden om produktionen af Cool Climate Wines,” lyder det fra Niels.

Vi smager på vinen. Der er stille et øjeblik. Så udbryder han med et smil på læben: “Danmark ville i det hele taget blive et bedre land, hvis alle drak hvidvin i stedet for de tunge, fede bastarder af rødvine, som de fylder sig med!”