Efter en rød omvej har dansk vin fået et tiltrængt gennembrud. Nu er farven hvid, druen hedder Solaris, og de bedste smager saftigt, rent og lækkert, viser en smagning i Odsherred. Her producerer man nogle af Danmarks fineste Solaris-vine og eksperimenterer med fremtidens druer, som mange vinelskere godt kender.

”Vi har to rækker med Pinot Gris og Pinot Blanc. De skal rives op”. Niels Esbjerg er planteavler og ikke sentimental, når det gælder hans vinstokke på gården Hvidelykkegård ude på Odden, hvor han sammen med makkeren Anders Ørnberg producerer Ørnberg Vin.

De to Pinot-sorter er ellers nogle af de få druetyper, som forbrugerne kan nikke genkendende til. Men de duer ikke til Odsherreds kølige klima. Ikke engang i den varme 2018 årgang kunne de levere ordentlige druer. ”Vi har prøvet alle mulige druesorter. Men det er Solaris, der har virket bedst. I hvert fald indtil klimaforandringerne slår for meget igennem”, griner Niels Esbjerg.

Spæde Solaris-druer hos Ørnberg Vin, tidligt på sæsonen (juni 2018)

Dansk vins fremtid tilhører altså den grønne drue Solaris. Det er der efterhånden bred enighed om i vinkredse. Solaris? Ikke just en drue, der vækker genklang hos den almindelige vinforbruger, men den findes typisk nord for de gængse vindistrikter som i England, Nordtyskland, Polen og ikke mindst Danmark.
På Odsherreds gastronomiske omdrejningspunkt, restauranten på Dragsholm Slot, der har en Michelin stjerne, er man dog blevet gladere og gladere for den lokale Solaris.
”Dansk vin har gået en kæmpe omvej ved at begynde med rødvin”, begynder Peter Fagerland, der er chefsommelier på Dragsholm Slot.

Chefsommelier Peter Fagerland fra Dragsholm Slot

Dansk vin, der smager godt

I årevis forsøgte danske vinavlere nemlig med den kraftige røde drue Rondo, der teknisk set modnede pænt, men uanset alle krumspring smagte for voldsomt og vildt.
Peter Fagerland er også dommer til danske vinkonkurrencer. Også han er overbevist om, at fremtiden tilhører hvid og mousserende vin, og han udråber også druen Solaris til den danske stjerne. Solaris modner nemlig nemt og smager af noget, som danskerne er glade for: ”Lidt grønt, sprødt og friskt som Sauvignon Blanc ”, som Peter Fagerland udtrykker det.

Polen viste vej til Odsherred

Jeg er selv en stor vinentusiast. Min personlige erfaring med Solaris er lille, og indtil for nylig ikke specielt ophidsende. De tyske og engelske eksemplarer, jeg havde smagt, var alle for tunge, alkoholrige og med en næsten hørmende frugt, hvilket er en typisk smagsprofil, hvis Solaris får for meget varme.
Men en dygtig vintjener på en fantastisk restaurant i Poznan i Polen ændrede sidste år det hele, da hun præsenterede mig for det ene glas saftige og slanke (polsk!) Solaris efter det andet.

Så stor var min Solaris nysgerrighed, og på en forårstur til Odsherred blev jeg positivt bekræftet endnu engang. Jeg besøger to førende danske vingårde inden for Solaris, Ørnberg og Vejrhøj, og begge steder får jeg bekræftet mine positive indtryk fra den polske restaurant. Faktisk vil jeg gå så langt og sige, at det jeg smager i kældrene i ved bakken Vejrhøj og ude på Odden, er et decideret gennembrud for dansk vin.

På Vejrhøj Vingård smager vi deres topvin Sterling på 100% Solaris, der endnu ligger på fad. En rank og fyldig sag, der leder tankerne hen på en flot Weissburgunder (Pinot Blanc) fra det sydlige Tyskland. Og på Ørnberg får jeg minder om en velproduceret fransk Pouilly Fumé med fine mineralske noter, når vi smager deres topvin Paulus på 100% Solaris.

For varmt til Solaris?

Spørgsmålet er, om den næsten modner for nemt i Danmark, så vinen i varme år bliver olieret, alkoholrig og ubalanceret. Netop varme år har vi haft nogle stykker af på det sidste. Og med klimaforandringerne skal vi nok forvente os mere af det.
”Se på ekstremt kolde år som 2015 og 2017. Der rundede meget dansk Solaris alligevel 12,5% alkohol og meget højere skal vi ikke op, før vinen bliver for tung”, siger Peter Fagerland.

Årgangene 2014, 2016 og ikke mindst 2018 var næsten for varme til Solaris, mener han. ”2018 var virkelig ekstremt varmt. Og meget af det, jeg har smagt, er også ret opulent. Fortsætter den slags somre, kræver det, at vi planter nye, mere kendte sorter, der hidtil ikke har ville modne”, siger han.
Samme varmeerfaring havde man på Vejrhøj Vingård. ”I 2016 fik vi et mindre chok, da vores Solaris fik over 15% alkohol. Det er lige voldsomt nok, da vi går efter lette og elegante vine. I 2018 var vi bedre til at styre det og høstede lidt tidligere for at undgå for voldsom modenhed”, siger Niels Fink fra Vejrhøj Vingård.

Niels Fink høster sine Solaris-druer, billedet er taget under høsten i september 2018

På Vejrhøj har man desuden en række mere neutrale (og ukendte) sorter som Phönix og Hibernal, man blander med, hvis Solaris bliver for voldsom. Lidt ligesom man kommer mere vand i saftevandet, hvis det er for stærkt.

Fremtiden er klassisk

Hvis de varme somre fortsætter, kunne fremtidens ’nye’ sorter blive mere klassiske. For eksempel Sauvignon Blanc eller måske Pinot Noir. I hvert fald dens tidligmodnede fætter Pinot Precose, foreslår Peter Fagerland.
Samme tanker har man hos Ørnberg Vin ude på Odden, hvor man netop har plantet en mark med disse druer. ”Vi forsøger os med Sauvignon Blanc som hvid og Pinot Noir som mousserende vin – altså en blå drue, som vi bruger laver som hvidvin. Ellers satser vi på den neutrale Phönix til at blande med Solaris, hvis den bliver for voldsom. Phönix modner også hvert år, men smager ikke af så meget i sig selv”, siger Niels Esbjerg.

Niels Esbjerg i Ørnbergs vinmarker, juni 2018

Hvordan smager fremtiden så? Også godt! En fadprøve af Ørnbergs Sauvignon Blanc 2018 er endnu ikke færdig gæret, men næsen er cremet og vinen indsmigrende – og med en flot, moden frugt.
Bedste glas er dog overraskende nok en hvid mousserende vin på Pinot Noir fra det kolde år 2015, der er fremstillet i et meget lille oplag. Den smager som dejlig bondsk Champagne fra Aube regionen med en vidunderlig jordbærnæse og en stram frugt og dejlig rensende syre.

Uanset om fremtidens vine fra Odsherred er på Solaris eller Sauvignon Blanc, så er det vigtigste spørgsmål, om de nye, hvide danske vine vitterlig kan konkurrere med ’klassiske’ vine sydfra. Her må det bedste bud komme fra Peter Fagerland, der er chefsommelier på Dragsholm Slot og lever af at sammenligne, købe og ikke mindst sælge vin: ”Efterhånden kan det måle sig. I begyndelsen var dansk vin en gimmick, særligt dengang det hele skulle være rødt og hedde Rondo. Men det er vi heldigvis forbi. Nu kan vi være en del af de hvide flasker bekendt”, siger Peter Fagerland.

Kan det også konkurrere prismæssigt?

”Dansk vin er stadig lidt for dyrt, hvis du måler det op mod tysk vin, som er nærlæggende. Men tager du de bedste flasker, er ubalancen mindre end før. Og jeg tror, det vil udligne sig over 10 års tid. Husk på, at danske vingårde er nyetablerede og stadigvæk har store afskrivninger. I Tyskland har man produceret vin i århundreder, og vingårdene er gået i arv igennem generationer”.

Men uanset at der stadig er en økonomisk ubalance i forhold til de tyske konkurrenter, så er sidder der en stolt borgmester på rådhuset i Højby. ”Selv om Odsherreds vinproduktion er lille, så har den allerede skabt så flotte resultater og fået så mange medaljer og opmærksomhed, og det har virkelig smittet af på hele vores fødevareproduktion”, siger Thomas Adelskov, der er borgmester i Odsherred Kommune.

Denne artikel er skrevet af Morten Brink Iwersen, som er journalist, stor vinentusiast og medejer af Frederiksdal Kirsebærvin. Han har senest været medvært på DR2s serie ’Skål for Europa’ med Anders Fogh Rasmussen.

Billederne til artiklen er taget af Benita Marcussen, undtagen de sidste fire fotos med Morten Brink Iwersen fra hans besøg i Odsherred i foråret 2019.