Hvem er vi?2018-09-07T12:44:58+00:00

Odsherred Vindistrikt: Hvem, hvad & hvorfor?

På Odsherreds og Røsnæs’ sydvendte skråninger er en lille håndfuld vinproducenter i gang med at sætte deres helt eget præg på landskabet og på dansk vins fremtid. De har valgt især at fokusere på hvidvine, mousserende vine og frugtvin, som med det kolde klima og druernes langsomme modning giver en helt speciel profil.

Dansk terroir i bedste forstand

Som Peter Fagerland, der er sommelier og gastronomisk chef på Dragsholm Slot, udtrykker det:
“I koldere egne modner druerne generelt over en længere periode; det giver en anden aromaprofil, højere syre og en større dybde. Og netop syren, dybden og den grønnere aromaprofil er er et godt match til det urte- og grøntsagsbaserede nordiske køkken. I de kommende år vil vi se, at kvaliteten af dansk vin bliver markant bedre, i takt med den større forståelse af vinenes formåen, og ved at stadig flere vinavlere skyder op omkring i landet. Her udmærker Odsherred sig særligt i kraft af dygtige vinbønder og deres søgen efter den ypperste kvalitet. Det er terroir i bedste forstand.”

Odsherred & Røsnæs’ særlige klima

Det er ikke tilfældigt, at netop Odsherred og Røsnæs bliver fremhævet. Her finder man over 1000 hektar sydvendte skråninger, hvor der er særligt gode betingelser for vindyrkning. Det skyldes, at jordbunden er en særligt frugtbar morænejord. Området ligger samtidig nær havet, har mange solskinstimer og kun lidt nedbør. De kølige temperaturer og lange lyse sommerdage giver planterne en masse sol, kombineret med de milde vintre og kun begrænsede mængder frost.

Vindistrikt efter europæisk forbillede

“Regional vin, Sjælland” har allerede fået en beskyttet mærkning fra EU. Men vinmagernes vision er, at Odsherred og Røsnæs om få år kan blive et førende nicheområde inden for fremstilling af koldklimavine, især hvidvine, frugtvine og mousserende vine. Målet er at skabe et officielt vindistrikt efter europæisk forbillede. Vinavlerne er allerede i gang med at skrive et nyt kapitel til områdets historie. Og der er plads til mange flere – både vinmagere og historier.

Samarbejde mellem NCLF og vinmagerne

NCLF, Nordisk Center for Lokale Fødevarer, har taget initiativ til denne side. Vi arbejder sammen med vinmagerne med at realisere målet om et vindistrikt, der opnår anerkendelse ud over landets grænser, og gerne i fællesskab med endnu flere nye vinavlere. For der er plads til mange flere vin-iværksættere med ambitioner og drømme.

Første skridt er at bidrage til viden, interesse og nysgerrighed: Hvad gør området så specielt? Hvad er særligt for vinene? Hvem er vinmagerne? Det kan du læse mere om på denne side, der opdateres løbende med nye historier fra vinmarkerne.

Klik her for at læse mere om NCLF og vores arbejde for at fremme lokale fødevarer

Alle tekster på siden er skrevet af Carolina Kromann Wåhlin.
Fotos er taget af Benita Marcussen, hvis ikke andet er anført.