Vinmagerne på højen2018-09-07T13:05:02+00:00

Vinmagerne på højen

Dyrehøj Vingaard, der ligger på Røsnæs’ solrige, sydvendte skrænter uden for Kalundborg, har med sine over 26.000 vinstokke Danmarks største produktion af vin. Her har den unge vinmager fra New Zealand, Zachary Brierley, stået i spidsen for gårdens vinproduktion siden begyndelsen af 2016.

Et eventyr at definere dansk vin

Vi mødes med Zachary Brierley og resten af personalet ved køkkenets patinerede plankebord, hvor de hver dag samles til frokost. Han smører sig nogle solide rugbrødshumpler, mens han fortæller, hvad der har drevet ham til Danmark, og hvad der driver ham fremad:

“Vinproduktionen er stort set ens i hele verden, men i Danmark er der ingen traditioner for at dyrke vin. Derfor er det et eventyr for mig at være med til at definere dansk vin. Man er jo nærmest en pioner, og det er en spændende udfordring,” smiler han.

Fra kvæggård til vingård

Da Tom Christensen købte gården i 2007, var vin overhovedet ikke i tankerne. Det var egentlig meningen, at Dyrehøj skulle være en kvæggård, han havde ingen planer med gården, men en tilfældig gåtur i marken med en nabo et par måneder efter overtagelsen gjorde udslaget. “Du har Danmarks bedste sted til at dyrke vin!” sagde naboen, og den udfordring tog Tom Christensen hurtigt op. Og det skulle vise sig, at naboen havde helt ret. Klimaet i området er nemlig særlig gunstigt for vinavl, for Røsnæs et af de tørreste og mest solrige steder i Danmark. Solen skinner cirka 100 timer mere, og her falder cirka 140 mm mindre nedbør om året, i forhold til landsgennemsnittet.

Røsnæs er en halvø, der består af en kalkholdig vold af ler, sand, grus og sten, som blev skubbet op under den sidste istid. Det giver en unik natur og en jordbund, der betyder, at man også i Danmark kan tale om terroir.

Økologisk fra 2019

To år efter at Tom Christensen købte gården, kom hans søster Betina Newberry også med:

“Vi er vokset op på landet i en familie af bønder, men vi vidste ikke noget om at dyrke vin. Vi havde en ydmyghed over for projektet og syntes ikke, at det var et nederlag at spørge nogen, der ved bedre. Det er tværtimod en styrke,” siger Betina, og tilføjer med et smil: “Det kaldes teamwork”.

Hun uddyber: “Vi besluttede hurtigt, at hvis vi skulle til at fremstille vin, så skulle kvaliteten være første prioritet. Men vi har også store armbevægelser og altid fokus på, at der skal være en forretning i det.”

Så søskendeparret gik i gang og fik en tysk vinmager koblet på. Sammen søgte, smagte og udvalgte de druesorter på Weinbau-instituttet i Freiburg. I dag, ti år efter at Dyrehøj startede med at dyrke vin, er der tyndet ud i druevarieteterne, og vingården har specialiseret sig i hvidvin, rosé og mousserende vine. De dyrker seks hvidvinssorter og 13 forskellige rødvinssorter, og fra 2019 vil hele produktionen være økologisk.

Crowdfunding skal udvide produktionen

Og der er kommet en ganske fin forretning ud af det, med en ret omfattende produktion som har vundet mange priser og udmærkelser for kvaliteten. Dyrehøj Vingaard fremstiller bl.a. deres egen vin, likør, frugtbrændevin, gin og whisky under navnet RÖS, der henviser til vinmarkernes og vineriets unikke geografiske beliggenhed på Røsnæs. Derudover er der masser af aktiviteter på gården, der bl.a. også rummer butik, café og et stort selskabslokale i den gamle lade, hvor man kan holde arrangementer, og hvor den lokale Kalundborg-revy spilles hvert år.

De cirka 25.000 flasker vin, som Dyrehøj Vingaardfremstiller om året, sælges især på Sjælland, og som Betina udtrykker det: “Det er ikke et problem at få vores vin afsat. Problemet er at dyrke flere druer. Vi håber, at vores naboer også begynder at dyrke druer, så vi kan købe nogle af deres.”

Senest har vingården startet et crowdfunding-projekt gennem COOP, hvor interesserede kan investere et beløb og på den måde være med til at støtte udvidelsen af det økologiske areal. Til gengæld for investeringen får de en del af den vin, de selv har været med til finansiere.

Laura Zander er landbrugselev på vingården og er næste generation af vinavlere. Hun har netop selv plantet 2000 vinstokke på sin egen jord i Odsherred. 

God vin kræver gode druer

Da samarbejdet med den tyske vinmager stoppede, fik Tom og Betina i 2016 kontakt til Zachary, der efter et Skypemøde og 3-4 ugers prøveophold på Dyrehøj Vingaard havde mod på mere. Så han pakkede sine ting, flyttede til Danmark og tog udfordringen op:

“Du kan kun fremstille god vin, hvis du har gode druer,” fortæller han, og fremhæver fordelene ved at dyrke vin i netop dette, højtliggende område: “Vi er omgivet af vand og der er højest fem kilometer til havet. Det giver en stabil temperatur, som er 2-3° C højere, specielt i slutningen af sæsonen, og her er ingen frost. Jordbunden på de sydvendte skråninger indeholder også en stor mængde sand. Det er med til at dræne vinstokkene for vand, mens den konstante vind er med til at holde druerne tørre. Vi har det hele fra naturens side.”
Og Betina supplerer: “Hvis du har en flad mark i Østjylland, kan det her bare ikke lade sig gøre! Derfor er mit bedste råd også til dem, der har lyst til at kaste sig ud i det: Find det rigtige sted og de rigtige druer. Og find en dygtig rådgiver!”

Dansk vin kan ikke kopieres i Kina

Det danske klima, hvor det er koldt om natten, passer godt til de druesorter, som Dyrehøj Vingaard har valgt, især Solaris, der dækker 1/3 af arealet. Solarisdruen høstes i august, hvis den vokser i Tyskland, men i Danmark modner druen langsommere, og høsten ligger i oktober. Når det ikke er så varmt, udvikles der mere syre end sukker i druerne, og det danske klima er med til at udvikle en god balance i vinenes syre. “Syre er faktisk kodeordet” siger Zach og tilføjer: “Det, vi skaber her, kan slet ikke kopieres i Kina!”

Alle druerne plukkes og sorteres i hånden på marken. Der er fem ansatte og en stor gruppe af familie og frivillige, fortæller Betina: “Vi har store mængder druer. Vi kan lave det bedste ud af alt, og noget ud af alt. Vi kan lave exceptionel vin, fordi vi har nok druer. Men hvis de blå druer ikke er gode nok, laver vi kun hvidvin. Vi vil hellere fremstille en rigtig god rosé end en halvdårlig rødvin. Det vigtigste er at tage beslutningen.”

Dansk vin med international standard i fremtiden

Og visionen for fremtiden? “At vi kan vokse os større og dyrke endnu mere vin!” lyder det fra Zachary Brierly, der gerne ser dansk vin af international standard nå bredere ud i de danske butikker om 20-30 år. Med rigelige mængder druer, frugtbare marker, et nykøbt hus og en dansk kæreste i Kalundborg er der også en god mulighed for, at den unge newzealænder kan opleve, at hans fremtidsdrøm bliver en realitet.

Læs mere om Dyrehøj Vingaard her